Bekijk ons assortiment
Nieuw!
Pre-order producten! Om er zeker van te zijn dat je het niet misloopt!
Homepagina /Algemeen / Het verschil tussen vintage en retro
  • Datum
  • 16 mei 2022
  • Categorie
  • Algemeen
  • Leestijd
  • 2 Minuten

Het verschil tussen vintage en retro

Een veel gestelde vraag: wat is nu het verschil tussen vintage en retro? Niet gek, want bij American Vintage Unlimited verkopen we het allebei. Zowel vintage- als retroproducten kunnen dezelfde stijl hebben, dus het is niet gek dat er soms verwarring ontstaat over welk product dan vintage is en welk product retro. Of kan een product ook allebei zijn?
Laten we over dat laatste maar kort zijn: nee. Een product is ofwel vintage, ofwel retro. Dus hoe herken je dat verschil dan?

Eigenlijk is het makkelijker dan het lijkt. Vintageproducten zijn oud. Vaak ook gebruikt, maar dat hoeft niet. Als iemand al heel lang een product nieuw in de doos heeft staan, kan dat evengoed vintage zijn. Vintage wil eigenlijk alleen maar zeggen dat het product minimaal 30 jaar oud is. Daarmee werd tot niet zo lang geleden nog bedoeld: producten uit 1920 tot 1980. 1980 is inmiddels al meer dan 40 jaar geleden en we merken dan ook dat het label “vintage” op steeds meer producten van 1980-1995 geplakt wordt. Dat is een beetje een grijs gebied, maar als je het ons vraagt kan dat best.

Dan komen we bij de term retro. Retro is niet oud. En retro is ook niet vintage. Die oranje koekblikken uit de jaren ’70 zijn vintage, en niet retro. Waarom zegt men dan toch vaak: “Zo, die zijn echt retro!” ? Retroproducten zijn producten die nagemaakt zijn in de stijl van vroeger. Retroproducten zijn dus nieuw (niet new old stock, maar echt nieuw!). Dat kan dus een (bijna) exacte kopie zijn van een product zoals dat vroeger gemaakt werd, maar een product kan ook retro zijn wanneer het het gevoel weet te pakken van een bepaalde periode. Dat kan door het type materiaal, vorm of door kleurgebruik bijvoorbeeld. De oranje koekblikken die 50 jaar geleden gekocht werden zijn dus vintage, en de koekblikken die er exact hetzelfde uitzien maar nu geproduceerd en nieuw verkocht worden, zijn dus retro.

Vintage- en retroproducten kunnen prima met elkaar gecombineerd worden. Ze zijn immers in dezelfde stijl gemaakt!

Bij American Vintage Unlimited verkopen we zowel vintage- als retroproducten!

Lees verder

Bekijk meer artikelen

Het antwoord op uw vraag niet gevonden?

Wij helpen u graag persoonlijk verder. Neem telefonisch contact met ons op Γ³f stel uw vraag via het contactformulier.

Neem contact op
Vragen

Wij helpen u graag op weg!

Hiernaast vind u de antwoorden op de vragen die ons de afgelopen 20 jaar vaak zijn gesteld. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!

Stel uw vraag
Waar is jullie winkel gevestigd?

Onze winkel is gevestigd in Rijen, Noord-Brabant. Wij zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur. Onze winkel is eenvoudig te bereiken met de auto Γ©n u kunt bij ons gratis parkeren. Ook met het openbaar vervoer zijn wij goed te bereiken. Vanaf het treinstation Gilze-Rijen is het 8 minuten lopen naar onze winkel. Routebeschrijving

PrivΓ©: Bestaat jullie assortiment alleen uit jaren 50 producten?

Wij hebben hier nog wat vragen over. Deze uitleg wordt daarom nog bijgewerkt.

Kan ik online een product bij jullie kopen?

Dat kan zeker. Bijna alles wat op onze website staat kan direct besteld worden, met uitzondering van sommige jukeboxen. Sommige producten zijn erg groot en kwetsbaar. Deze producten verzenden wij niet en moeten daardoor opgehaald worden in onze winkel. Dit staat aangegeven op de desbetreffende productpagina.

Kan ik een jukebox van dichtbij komen bekijken?

Natuurlijk! De foto’s op onze website geven een goed beeld van hoe de jukebox eruitziet. Maar het geluid van de jukebox is natuurlijk het belangrijkste. In onze winkel kunt u de jukebox van dichtbij komen bekijken en het geluid ervaren. Wilt u graag een specifieke jukebox komen bekijken? Laat het ons dan even weten. Wij zorgen er dan voor dat de jukebox op een goede plek staat zodat u de jukebox goed kan bekijken.

Kan ik een specifiek product bij jullie aanvragen?

Alles wat u op de website kunt vinden, kunt u aanvragen. Het kan echter ook zo zijn dat u op zoek bent naar een specifiek product. Laat het ons vooral weten, dan kijken we of we dat in huis hebben of voor u kunnen vinden. Dit is echter geen garantie!